Milydom is gelegen op de Krupinska Planina. Een van oorsprong vulkanisch gebied. - Ruimte in Slowakije

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:


Omgeving

Natuur

Slowakije

Natuur

De Krupinska planina
Milydom is gelegen op de Krupinska Planina. Een van oorsprong vulkanisch gebied. Een gebied dat zich uitstrekt tussen Zvolen en Velky Krtis. Een heuvelachtig gebied doorsneden door allerlei kleine riviertjes die zich van noord naar zuid door nauwe valleitjes een weg banen naar de Donau.

Landbouw is de grootste bron van inkomsten. De landbouw is er extensief. Hierdoor krijgt de natuur nog volop de kans. Planten als akkerridderspoor, klaproos en bolderik staan volop in de akkers. Er is volop wild, zoals edelherten, damherten, wilde zwijnen, boommarters en moeflons.
De hoeveelheid vlinders is overweldigend. Soorten als Keizersmantel, Koningspage, Morgenrood en vele soorten parelmoervlinders zijn er algemeen. De Krupinska Planina behoort tot de belangrijkste plekken in europa voor de bescherming van vlinders.

Veel boeren houden ook schapen die ervoor zorgen dat het gebied zijn open karakter behoud. Hierdoor krijgen planten als paars mottenkruid, vleugeltjesbloem en harlekijn een kans. Op de drogere delen staan bitterling en steenanjer. De bossen zijn gemengde loofbossen met vooral eik, beuk, robinia en haagbeuk. De bosranden worden opgesierd met soorten als boshengel en koningskaars.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu